No mistähän sitä aloittais…. Alotettaan vaikka tammikuusta 2023. Jo edellisen vuoden lopulla oli ollut vähän sellainen olo, että olis kiva tehhä töitä muuallakin kuin kotona Partalassa. Päätin kysäistä matkakodin omistajalta olisiko mahdollista päästä vuokralle matkakodin yhteydessä olevaan ihanaan vanhaan kauppahuoneistoon?! Ja sehän järjestyi, jes 😀 Avasin ekan oikean Puodin 19.1.2023 osotteeseen Ollinpolku 2, Sulkava (ja siellä ollaan vieläkin :D) Ajatuksena, että Puodin puolella voin myydä omia Design NiinaMariian tuotteita ja kaikenlaisia tarvikkeita, mitä vuosien saatossa on kerääntynyt. Mitä niitä ihellä hautomaan, jos joku muukin niitä tarvihtis. Tuotteiden ja ompelutarvikkeiden lisäksi Puodilta löytyy myös jonkun verran erilaisia kankaita, trikoota, collaria, froteeta, puuvillaa ja paria verhokangasta.

Tällä hetkellä Puodin valikoimista löytyy myös juvalaisen Marjatila Teittisen tuotteita, niin ikää juvalaisen Kiiskilän tilan hunajaa, mikkeliläisen Lastu& Laineen ihania puusta valmistettuja korvakoruja ja turkulaisen Salmen Suovan vegaanisia saippuoita useammassa ihanassa tuoksussa.

Sitten päästään itse ompeluun. Alkuvuodesta sain Sulkavan kunnalta pyynnön tehdä Sulkavalle vuonna 2022 syntyneille lapsille rotinakoriin tuotteita. Tuotteiksi Design NiinaMariian osalta valikoituivat ihanan pehmeä PÄTKÄ -fleeceviltti, trikoopipo ja ruokalappu. Taisin mie kortitkin uusille tulokkaille väkertää 😊. 

Vuosi alkoi Puodinkin suhteen erittäin vilkkaasti, en ollut osannut odottaa kysynnän olevan niin suurta. Koska Sulkava on kesäisin mökkikunta, näkyi se myös Puodilla. Kesä oli erittäin vilkas ompelun suhteen. Oman mausteen toivat myös useat myyjäiset ja tapahtumat, missä kävin omia tuotteitani myymässä. Useamman kerran kävin Kenkäverossa Mikkelissä. Yksittäisiä myyjäisiä ja tapahtumia oli taas Juvalla, Joroisten maaseutumessuilla, Savonrannalla ja Tiittalan kartanomiljöössä Sulkavalla. Myyjäisten lisäksi Design NiinaMariia osallistui Kuopion kädentaitomessuille ja Seinäjoen käsityömessuille loka-, marraskuun vaihteessa. Joulun lähestyessä pääsin myös osallistumaan Tuomaan markkinoille Olavinlinnassa Savonlinnassa, Naisten messuille Mikkelissä kauppakeskus Stellassa ja tietenkin meidän omiin joulumyyjäisiin, kun Alanteen Joulu järjestettiin toisen kerran Sulkavalla. Alanteen joulun jälkeen olikin hyvä tehdä vuoden viimeiset työt valmiiksi ja siirtyä pariksi viikoksi hiukan huilaamaan ja miettimään tälle vuodelle uusia tuulia 😊

Sitten seuraa ensin lyhennelmä vuoden 2023 ompeluista ja lopuksi niille ketä vielä kehtoo lukkee loppuun niin koko lista 😀

Kappalemäärällisesti eniten Design NiinaMariian ompelimossa tehtiin korjausompelua; yhteensä 364 kappaletta erilaista korjausompelua. Ehdottomasti eniten tein ns isommista hommista takkien vetoketjujen vaihtoja 35 kappaletta (toki vetoketjuja vaihdoin myös housuihin, taskuihin, haalareihin, reppuihin ja laukkuihin yhteensä 21 kertaa). Hyvänä kakkosena lyhensin housuja 31 paria koneella ja 8 paria käsin (yleensä puvunhousujen ja muiden ns juhlavien housujen lahkeet ommellaan käsin, jottei tikki näy päälle). Mikä aina lämmittää kierrätyksestä ja vanhoista tavaroista ja vaatteista tykkäävän ompelija sydäntä, on vanhojen hyvien vaatteiden korjaus ja tuunaus. Vuonna 2023 sain korjata ja tuunata yhteensä 35 erilaista jakkua ja mekkoa asiakkaille takaisin käyttöön <3 Yleisimmin pienennetään tai suurennetaan, mutta myös isompiakin muutoksia tehdään 😊 Eli aina kun se siun lempparivaate ei ole enää hyvä, kannattaa ainakin harkita saisiko siitä vielä käyttöön sopivan käyttämällä sen ompelijalla 😉

Mittatilaustöitä (eli asiakkaan omilla mitoilla, yleensä asiakkaan omista kankaista tehtynä) tein yhteensä 218 kappaletta; sisältäen 35 erilaista uutta vaatetta, 46 kappaletta uutta asustetta ja 97 kappaletta uutta sisustustuotetta/-ompelua.

Kappalemäärällisesti eniten tein tyynynpäällisiä (vetoketjulla tai ilman) yhteensä 29 kappaletta ja hyvänä kakkosena tein 28 kappaletta uusia verhoja. Eli äkkiä laskettuna ainakin 14 ikkunaa sai uudet ”vaatteet”. Sain tehdä uudet päälliset 8 erilaiseen patjaan ja myös peflettejä tilattiin niin omista kankaista kuin omilla teksteillä yhteensä 13 kappaletta.

Varsinaista vaateompelua eli mittatilausvaatetta sain tehdä yhteensä 35 kappaletta. Isoimpana juttuna oli ehkä kun sain valmistaa Sulkavan kunnalle edustusvaatteita. Loppuvuoden kohokohta kun sain valmistaa Kioski Alanteen Helmen Pirittalle puvun palkitsemistilaisuuteen 😊 Iso Kiitos tästä kunniasta 😊

Kuva: Taina Huiskonen

Viime vuonna tein myös jakkupuvun asiakkaan omasta villasekoitekankaasta. Kaksi mekkoa ja kaksi paitaa valmistuivat ihanan vilpoisasta viskoosista. Useamman mekon ja tunikan tein trikoosta. Ensimmäistä kertaa tein myös kauniin pitkän juhlamekon ohuesta collegesta. College ei ole niin tyypillinen juhlavaatekangas, mutta täytyy sanoa, että yllätyin itsekin miten kaunis juhlavaate collarista kehittyi. Toki tein myös rusetin ja taskuliinan asiakkaan puolisolle samasta kankaasta. Pellavasta puolestaan tein lähes maahan asti yltävän jakun ja leveälahkeiset kesähousut.

Korjaus- ja mittatilaus ompeluiden lisäksi vuoden aikana ompelin myös runsaasti Design NiinaMariian omia tuotteita; peflettejä, meikki-ja toilettipussukoita, lasten PÄTKÄ -fleecehaalareita, VERRARI -verkkatakkeja, trikoopaitoja, miesten trikooboksereita, kangaskasseja, tyynynpäällisiä ja uutuutena Aliisa -cross body laukkuja! Laukut löytyvät Ollinpolun Puodilta ja tammikuun aikana myös nettikaupasta. Ja tietenkin oman perheen vaatteiden korjaukset ja tuunaukset päälle 😊 Eli hiukan kiirusta on pitäny, mutta olen enemmän kuin kiitollinen kaikista töistä mitä saan teille tehhä <3

Design NiinaMariian Aliisa -cross body laukku

Nyt sie joka et halluu tarkkaa listaa, kiitos kun luvit tähän asti 😊 Nähdään Puodilla tai somessa

Terkuin Niina 😊

……. ja lopuille lista töistä 😀

Design NiinaMariian korjausompelut -23

 • 35 takin vetoketjun vaihtoa, 10 housujen vetoketjun vaihtoa, 2 mekon vetoketjun vaihtoa, 4 taskujen vetoketjujen vaihtoa, 5 haalarien vetoketjun vaihtoa, 4 laukun vetoketjun vaihtoa
 • 31 housujen lahkeiden lyhennystä, 7 paidan hihojen lyhennystä, 8 suorien housujen lyhennys käsin, 2 puvuntakin hihojen lyhennys, 2 paitojen/ tunikoiden lyhennystä, 8 haalareiden yms vuorillisten lyhennystä, 16 mekkojen helman lyhennystä (wanhojenpuvut, hääpuvut, juhlamekot yms),
 • 7 suorien housujen levennys/ kavennus keskeltä takaa, 22 housujen korjausta (repeämät/ kulumat), 7 takkien korjausta (repeämät/ kulumat), 8 toppahousujen/työhousujen muokkausta (levennys, pienennys yms)
 • 15 jakun/ takin muokkausta (pienennys, suurennus, muu fiksaus), 21 mekkojen muokkausta (levennykset, pienennykset yms), hameen muokkaus, hääpuvun muokkaus
 • 56 nappien siirtoa (takit yms), 20 kpl kangasmerkkien kiinnitystä
 • 3 mattojen kanttausta, viltin korjausta, 7 lakanan pidennyksiä, 8 pöytäliinan muokkausta,3 pöytäliinan paikkausta ravintolalle, 3 päiväpeiton pienennys, 8 verhojen muokkausta
 • 8 koiran tossujen muokkausta, liivin reunojen kanttaus nahalla, 2 povitaskun lisäämistä, 2 retkituolin korjausta, avaimenperän korjaus, koiran vaatteen korjaus
 • 3 hupun pienennys, paidan hupun muutos kaulukseksi, 2 turkiskauluksen muuttaminen asusteeksi,lippiksen korjaus
 • purjepussin korjaus, 3 veneen pressujen korjausta, 3:n ruusun teko kastemekkoon, paljun peitteen korjaus, wanhan suksisauvan nahkahihnan korjaus,10 muita korjauksia
 • yhteensä 364 erilaista korjausompelua (ja varmasti joku jäi sanomatta…)

Design NiinaMariian mittatilaus- ja sisustusompelut -23

 • 6 trikootunikan/ trikoomekon tekoa asiakkaiden omilla mitoilla, 2 collegemekkoa asiakkaiden omilla mitoilla, pitkän trikoomekon teko asiakkaan omilla mitoilla
 • villakangashousut asiakkaan omilla mitoilla, pellavahousut asiakkaan omilla mitoilla, viskoosihousut masiakkaan omilla mitoilla
 • puolihame asiakkaan omilla mitoilla, 2 villakangashametta asiakkaan omilla mitoilla
 • jerseyjakku asiakkaan omilla mitoilla, vuoritettu villakangasjakku asiakkaan omilla mitoilla, pitkä pellavajakku asiakkaan omilla mitoilla
 • 2 miesten edustuspaitaa ja 3 naisten edustusmekkoa Sulkavan kunnalle
 • 2 viskoosipaitaa asiakkaan omilla mitoilla  
 • trikoocaprit asiakkaan omilla mitoilla, trikoohame asiakkaan omilla mitoilla, imetyspaidan teko, 2 verkkatakkia asiakkaan omilla mitoilla,  
 • fiftarimekon teko, kietaisumekko asiakkaan omilla mitoilla viskoosista, mekko vanhoista froteepyyhkeistä, hihallinen mekko asiakkaan omilla mitoilla viskoosista
 • 1 fleecehaalarin teko
 • 16 kpl fleecepeittoa, 16kpl trikoopipoa ja 16kpl ruokalappua kortteineen Sulkavan kunnan rotinakoreihin
 • 5 tonttulakin tekoa, trikoo huivin teko, 3 trikoopipon tekoa, trikoopannan teko, 2 trikookaulurin tekoa, rusetti asiakkaan omasta kankaasta, taskuliina asiakkaan omasta kankaasta
 •  7 toiletti/ meikkipussukkaa asiakkaiden toiveiden mukaan
 • 29 tyynynpäällisen tekoa, 28 erilaisten verhojen ompelua
 • 4 peflettiä omilla teksteillä, 2 lepakkotuolin uutta päällistä, 9 pefletin ompelu asiakkaan omista kankaista
 • pyöreän pöytäliinan teko asiakkaan omasta kankaasta, pöytäliinan teko asiakkaan omasta kankaasta
 • 8 patjan päällisen tekoa asiakkaiden omista kankaista, parisängyn päiväpeiton ompelu asiakkaan omasta kankaasta, 2 leivinliinan teko, 10 pöytätabletin tekoa asiakkaan omasta kankaasta
 • 2 veneen penkkien päällystys uudelleen, 2 tuolin selkänojan ja istuinosan teko asiakkaan omista kankaista, 6 ruokapöydäntuolin istuinosan verhoilu, 2 penkin irtopäällisen tekoa
 • betonimyllyyn 4 suodattimen tekoa, 2 veneen pressun teko, kirjan päällystys kankaalla
 • yhteensä 218 uutta mittatilaus vaatetta ja tuotetta (jotain varmasti unohtu…)

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *